Tüm Canlıları Bekleyen Tehlike: Su Krizi

Tüm Canlıları Bekleyen Tehlike: Su Krizi

Dünyanın üçte ikisi su ile kaplı olmasa da içilebilir su kaynaklarımız oldukça az. Bu kısıtlı imkân ne kadar süre dayanacak? Su krizini tetikleyen engeller neler?

Dünya’nın sahip olduğu sistem yenileyebilen bir altyapıya sahiptir. Tabii bu sistem insan faktörünün etkilerinin en aza indirildiği düşünülürse gözlemlenebilecek bir durum. Herhangi bir şekilde Dünya üzerinde bulunan içilebilir su kaynaklarının azaldığını düşünün işte o anda Dünya’nın sahip olduğu yenilenebilir enerji devreye girerek bu ihtiyaca çözüm üretiyor. Bu ihtiyaca cevap olarak pınar oluşturabilir ve pislenen bu su sistemin içinde tekrar arındırılmış şekilde ortaya çıkabilir bir dönüşüm sistematiği geliştiriyor.
Dünya kendisini sürdürülebilir uzun bir yaşam alternatifi ile içinde bulunan canlıları filtre edebilir ve riskleri azaltabilir bir yapıda olsa da insan faktörünün yaptığı yapay ürünlere uyum sağlayamıyor ve bu durum doğayı sürdürülebilir olmanın sınırlarına dayandırıyor. Artık suyunu eski düzenine getirmek için filtre özelliğine bürünemiyor ve temizleyememeye başlıyor. Çünkü gereğinden fazla bu döngüyü bozup etki eden ve içilebilir suları kirleten hatta yatakları kurutan ve yeni pınarlar oluşması için gerekli ekosistemin dengesini mahveden bir canlı olarak insan var. İnsan yaptığı bu büyük tahribatla birlikte sadece kendi türüne zarar vermekle kalmıyor aynı zamanda doğanın dengesini büyük oranda etkiliyor. 

2040 Yılında Su Kaynaklarının Durumu
Su kaynaklarının gelecekteki durumu hakkında yapılan araştırmalar göz önünde bulundurulduğunda 2040 yılına dayalı bilimsel tahminler Dünya’nın büyük kısmında yıl boyunca yetecek kadar su olmayacağı sonucunu gösteriyor. Bu durumu şu şekilde açıklamak gerekirse: Bir bardak su, altın değerinde kıymetli olacak ve bu durum büyük sonuçlar doğuracaktır.

Su Krizinin önüne Geçebilmek İçin Ne Yapmalı?
Su krizinin önüne geçebilmek için ilk önemli adım; farkındalık. İçilebilir su kaynaklarının sınırsız olmadığını farkına varmak gerek. İçilebilir su israfının ne boyutta olduğunu farkına varan her birey bu riskin önüne geçmek için büyük adımın ilk sırasını oluşturuyor. Ancak bu noktada büyük bir parantez açmak gerek. Birey olarak farkındalık riski azaltmak konusunda önemli olsa da bu zarar bazı uluslararası şirketler kadar büyük değildir. Her bireyin kendi geleceğini ve doğasını düşünmeye teşvik edebilmek için National Geographic’in yayınladığı 25 Litre Belgeseli ve Netflix yapımı olan Explained belgesel serisinden Küresel Su Krizi Belgeseli’ni izlemeniz ve su riskinin ne derecede önemli olduğunu fark etmeniz birey olarak atılmış büyük bir adım olacaktır.

Yorum gönder