Temettü Nasıl Alınır?
Temettü en basit haliyle halka açık bir şirketin yıllık net dönem kârı üzerinden yatırımcılarına ödediği kâr dağıtımına verilen isimdir. Yatırımcılar temettüyü ellerinde bulundurdukları hisse sayısına göre alırlar. Temettü için dağıtılan kâr payı, şirketin yıllık net dönem kârı üzerinden vergilerin ve diğer giderlerin çıkarılmasıyla elde kalan miktarın en az %20’si olacak şekilde belirlenir. Temettü dağıtım kararı yönetim kurulunun teklifi üzerine şirketin genel kurul toplantısında alınır.
Temettü almaya hak kazanmak için kişilerin bir yatırım hesabı olması ve bu hesapta şirketin hisse senedini elinde bulunduruyor olması gerekir. Yatırımcılar temettü dağıtım tarihinden bir gün evvel hisse senedi aldığında da temettü alma hakkına sahip olur. Temettü verilmesi planlanan hisse başına kâr payı nakit olarak hissedarların yatırım hesabına aktarılır.
Temettü Nasıl Hesaplanır?
Temettü oranı, kâr payının aynı dönemde gerçekleşen toplam kıyasla yüzde kaç olduğunu belirten bir basit hesaplamadan ibarettir. Oldukça basit bir formülü olup aşağıdaki şekilde hesaplanır:
- Temettü = Dağıtılan kâr payı / İlgili dönemin net kârı
Bunu daha basite indirgemek gerekirse X şirketinin 2023 yılında 100 bin lira oranında dağıtılabilir net kâr elde ettiğini varsayalım. Bu durumda şirket ortaklığı %5 olan bir kişi bu kârın %5’ini yani 5 bin lirasını almaya hak kazanır.
Temettü oranını farklı bir açıdan ele almak için şirketin temettü verimliliğini de basit bir formülle görmek mümkündür. Şirketin dağıtılabilir net kârını toplam sermayesine bölerek temettü verimliliği elde edilir. Bunun için yine 100 bin liralık dağıtılabilir net kâra sahip olan ve toplam sermayesi 4 milyon lira olan bir şirketi ele alalım.
- 100.000/4.000.000*100 = %2,5
Bu hesaba göre X şirketinin temettü verimliliği yıllık %2,5’tir. Yani yatırımcılar toplam yatırım miktarının %2,5’ini yıllık olarak X şirketinden temettü yoluyla geri alabilir. Bu yatırımla yeniden aynı şirketin hissesini almak ise bileşik getiri yaratacağı için uzun vadede kârı arttırmayı sağlar. Temettü verimliliğini ve temettü oranını hesaplamak genel itibariyle basit ve pratik hesaplamalar sonucunda pratik şekilde gerçekleştirilir.
Yorum gönder